EU’s Smart Grids Architecture Model (SGAM) – kunne godt være et godt værktøj i dit næste IT-projekt
Jf. EU’s Mandate 490 har tre europæiske standardiseringsorganisationer (CEN, CENELEC og ETSI) udarbejdet en teknisk reference arkitektur, som de har døbt Smart Grids Architecture Model (SGAM).
For detaljeret information vil jeg anbefale at du læser SGAM brugermanualen, som beskriver hvad SGAM er for en størrelse, og hvad den konkret kan bruges til. Er dokumentet for søvndøsigt, så tilbyder jeg gerne et lynkursus i SGAM, hvor du med garanti ikke falder i søvn 🙂
Første gang jeg stødte på SGAM var på en CIM konference, og mit første indtryk var, at her var der tale om et stort EU projekt, som kunne beskæftige rigtig mange mennesker i rigtig lang tid, uden at der nødvendigvis kom noget godt ud af det.
Men efterhånden som jeg har set flere konkrete projekter benytte modellen, og jeg også selv har fået taget mig sammen til at sætte mig ind i den, så er jeg blevet langt mere positiv stemt overfor den.
Faktisk vil jeg nu påstå, at SGAM modellen med fordel kan benyttes, selv ved mindre projekter – i fx et distributionsselskab.
SGAM er et forholdsvist teoretisk og kasseopbygget værktøj, men det er også dens styrke! Den tvinger nemlig interessenter og projektdeltager til at se tingene fra oven (fra helikopter-perspektiv), herunder få kortlagt omfanget af projektet, analyseret alle snitflader m.v.
SGAM kan forebygge at projektet går i teknik-mode for tidligt i processen, hvilket har været et problem i rigtig mange af de projekter, jeg har været involveret i gennem tiden. Formål, krav og den røde tråd i IT-arkitekturen var ikke afstemt før man gik i gang med at købe og integrerer IT-systemer, hvorfor projektet blev unødvendigt dyrt og ineffektivt.
Min anbefaling er, at man ikke gør SGAM til en religion, men tager det bedste fra den, og prøver at følge den så godt man kan, i hvert fald i analysefasen. Der er rigtig mange gode ting i den, og den her grå Smart Grid LEGO-plade er et godt værktøj til at analysere og diskutere projektet på tværs af faggrupper – fx ledelse, forretningsudvikling, IT-folk, stærkstrømsingenører m.fl.
Arbejder du i et el-distributionsselskab, og ønsker at benytte SGAM i dit næste projekt, da tilbyder jeg med glæde hjælp til dette, fx i form af et kombineret SGAM og CIM kursus/workshop.